Onze Schaapsheuvel

Wie ben ik?

Ik ben Davy Baumans en samen met mijn vrouw, Hilde Vissenaekens, ben ik de trotse eigenaar van De Schaapsheuvel !

Historiek

Het verhaal van De Schaapsheuvel start in 2003 met de aankoop van onze eerste Border Collie, Youka. Omdat Youka boordevol energie zat, zijn we begonnen met lessen te volgen in de hondenschool. Het trainingsveld van de hondenschool lag vlak naast een weide met schapen. Youka kon haar interesse niet bij de les houden omdat ze zo geïnteresseerd was in de schapen. We besloten om haar te leren schapen drijven. Om dit mogelijk te maken schaften we een paar Ouessant schaapjes aan.

Dit was het startschot voor onze schapencarrière !

Schapen & schapenrassen

Na onze Ouessant schapen zijn we overgeschakeld op Swifters. Dit is een standaard schapen ras dat gemakkelijk in onderhoud is. Mijn kudde van ongeveer 50 dieren werd vooral ingezet voor kleine begrazingsprojecten zoals onderhoud van kleine weides en tuinen. Aangezien hier echter enorme vraag achter was, is mijn kudde snel uitgegroeid tot 150 dieren. Een kudde van deze omvang kreeg Youka alleen niet meer bol gewerkt. Daarom hebben we over de jaren heen onze roedel uitgebreid. Onze roedel bestaat nu uit 5 Border Collies nl. Youka, Spot, Bes, Gyp en Nel die allen getraind zijn om schapen te drijven. Om mijn kudde optimaal te kunnen blijven verzorgen ben ik deeltijds beginnen werken. Mijn liefde voor schapen is ondertussen zo gegroeid dat ik sinds 2010 schaapsherder ben in bijberoep !

Ondertussen hebben we onze kudde ook uitgebreid met een aantal andere rassen. Zo zijn we trotse eigenaars van rassen zoals de Scottish Blackface, Mules, Suffolk, Bluefaced Leicester, Texels, Hampshire Down, Zwartblessen, Bleu du Maine, Ouessant en Rouge de L’Ouest schapen.

Activiteiten & visie op de toekomst

In 2013 hebben mijn vrouw en ik ook onze eigen grote wei gekocht waar momenteel tal van evenementen op worden georganiseerd. Ons grootste evenement is De SchapenGapen dag dat jaarlijks tal van bezoekers lokt en ondertussen al aan zijn 6de editie toe is.

Wat begon met het houden van een paar schaapjes in de achtertuin, is al snel uitgegroeid tot een echte passie. Momenteel staan er een aantal grote projecten gepland voor De Schaapsheuvel !

Hou de website en de Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van het spannende nieuws !!