Ontstaan
De Hampshire Down is ontstaan rond 1850 in het Engelse Hampshire. Het graafschap is gekenmerkt door een heuvelachtig, relatief boomloos grasland en een kalkrijke bodem : de ‘downs’. Per dorp hadden de landeigenaars herders in dienst om de schapen collectief te hoeden. De Engelsen probeerden de arme downs rendabel te maken door naast de schapenteelt er ook voeder en groenbemesters te verbouwen. Men selecteerde er ook een hard en sober schapenras dat het winderige en koude klimaat op de heuvels kon trotseren en daarnaast ook kwaliteitsvlees kon leveren. Dat resulteerde in het ontstaan van een nieuw soort schaap : de HAMPSHIRE DOWN
Afkomst
Uit de Wiltshire Horn, een witgrof en laatrijp schaap en de Berkshire Knot, een vroegrijp dier met zwarte kop en poten ontstond de Hampshire West Country, kortweg West Down. Deze succesvolle kruising was zo populair dat vele lokale schapenrassen verdwenen. Dit ras kruiste men met de robuuste Southdown, gekend om zijn weerstand en zijn vleesproductie. Dankzij een strenge selectie werd het ras alsmaar beter.
In 1861 erkende het Royal Agricultural Society het ras officieel en in 1889 is er een Hampshire Downstamboek.
Het is een sober ras met een sterk beenwerk, redelijk vruchtbaar met goede vleeskwaliteiten, vandaar dat het een van de meest verspreide rassen over de wereld is. Het is een schaap met veel aanpassingsvermogen zowel wat klimaat betreft als wat voeding betreft.