Scottish Blackface

De Scottish Blackface komt oorspronkelijk uit Schotland. Het is een zeer oud ras dat voor het eerst ter sprake komt in de 16de eeuw. King James the Fourth had toen een kleine kudde Scottish Blackface schapen, toen beter bekend als het Lintonschaap. Het is een zeer ruig robuust ras dat goed bestand is tegen koude en het gure schotse winterweer.  Scottish Blackface is tegenwoordig het meest voorkomende schapenras in Engeland.

Er bestaan verschillende types Scottish Blackface schapen afhankelijk van het klimaat en de omgeving waarin ze zijn ontstaan. Je hebt het Perth type dat wordt gekenmerkt door zijn zwaardere wol. Een ander type is de Lanark dewelke iets kortere wol heeft. Verder hebben we nog de Northumberland Blackface met hele zachte wol en de Newton Stewort met een korte dikke waterbestendige vacht.

De Scottish Blackface wordt gekenmerkt door hun zwarte of zwart met wit gevlekte kop en poten. De wol is crèmekleurig en bestaat uit een robuuste vezel die een natuurlijke veerkracht met grote duurzaamheid combineert. De wol wordt niet alleen gebruikt voor het maken van de Schotse kilten maar ook voor tapijten en als vulling voor matrassen! Ook brengen ze uitstekend lamsvlees voort. Het vlees staat bekend als zeer mals en zoet.